У Києві тимчасово заборонили створення нових муралів

мурал,києва,привид

У столиці запровадили тимчасову заборону на створення нових муралів, допоки Київрада не затвердить механізм погодження ескізів таких монументальних розписів.

Відповідне рішення на засіданні Київради 23 листопада підтримали 75 депутатів, повідомляється на сайті міськради.

Ініціаторка проєкту рішення, депутатка Євгенія Кулеба пояснила, що чинне законодавство України та нормативні документи місцевих рад не врегульовують питання погодження створення муралів на житлових та нежитлових будівлях, інших спорудах.

"З публічних джерел відомо про збільшення випадків порушення правил благоустрою та створення у місті Києві муралів без погодження відповідними органами та мешканцями будинків. Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову", – сказала Кулеба.

На думку депутатки, потрібно створити чіткий механізм погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів.

Читайте також: Київрада доручила забрати в орендарів закриті об’єкти укриття

"Відповідно до світової практики, провідну роль у цьому процесі відіграють експертні ради. Попередньо передбачено, що процес погодження ескізів буде включати експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших, передбачених законодавством дозволів та погоджень", – розповіла Кулеба.

Депутатка додала, що до часу затвердження такого механізму доцільно ввести тимчасову заборону на погодження відповідними органами створення таких об’єктів.

Автор: Михайло Орлюк