Атака на "Київстар": Щонайменше у трьох областях не працюють сповіщення про повітряну тривогу (оновлено)

тривога

Через збій в роботі оператора " Київстар " на території Сумської міської територіальної громади тимчасово не працюватиме система оповіщення.

"На час усунення спеціалістами мобільного оператора технічних несправностей, оповіщення громади під час повітряної тривоги здійснюватимуть працівники патрульної поліції та ДСНС", – сказано в повідомленні Сумськї міської військової адміністрації.

Там закликали відстежувати повідомлення про повітряні тривоги на офіційних інформаційних ресурсах.

Очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець також повідомив про те, що через збій у роботі "Київстару не працює більшість сирен у Черкасах та вся система оповіщення в Уманській громаді.

"Черкаська тергромада: у випадку повітряної тривоги не спрацює невелика частина сирен по місту... Уманська тергромада: система оповіщення тимчасово не працює. Про тривогу інформуватимуть поліцейські та рятувальники через гучномовці", – написав він у Telegram.

З аналогічною проблемою зіткнулися мешканці низки населених пунктів Київської області, повідомив голова ОВА Руслан Кравченко у "Фейсбуці".

"Київська ОВА вживає всіх заходів, щоб жителі області, незважаючи на збій у роботі мобільного оператора "Київстар", вчасно отримували інформацію про сигнал "Повітряна тривога". Наразі через такий збій не працює система оповіщення у низці населених пунктів: Буча, Ірпінь , Вишневе, Березань, Сквира, Ржищев, Тараща, Володарка, та Гірська територіальна громада (Бориспільський район), – написав Кравченко.

Він додав, що також є точкові відключення системи оповіщення у місті Бориспіль та ще у 75 населених пунктах. Але у всіх цих населених пунктах сигнал "Повітряна тривога" дублюється іншою системою оповіщення.

Своєю чергою в Київській міській державній адміністрації запевнили, що збій у роботі "Київстару" не впливає на сталість роботи системи оповіщення про повітряну тривогу в столиці.

"Навіть у разі відсутності електропостачання модернізована частина системи оповіщення працюватиме автономно. Водночас, у місцях встановлення старої частини системи у випадку відсутності світла про сирену сповіщатиме патрульна поліція через гучномовці", – ддали в КМДА.

Оплата проїзду в Київському метрополітені здійснюється у звичайному режимі.

Як повідомлялося, вранці 12 грудня абоненти "Київстару" почали масово скаржитися на відсутність мобільного зв’язку та інтернету. Також не працює сайт оператора та мобільний застосунок. Пізніше в "Київстарі" заявили про технічний збій у мережі, через що можуть бути недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет. Спеціалісти ком панії вже працюють над усуненням проблеми, але скільки це триватиме, наразі невідомо.

Пізніше мобільний оператор заявив, що причиною збоїв стала потужна хакерська атака.

Автор: Галина Ялівець