Працювати без знання мови: У Німеччині закликають спростити працевлаштування українців

німеччина

Асоціація міст та муніципалітетів Німеччини закликала прискорити інтеграцію українців на ринку праці, надавши їм можливість влаштовуватись на роботу без знання німецької мови.

Про це пише tagesschau, передає LIGA.net.

Із 1,2 млн українців, які виїхали до Німеччини через війну, станом на початок лютого працювали лише 25%.

"Все ще занадто бюрократії, коли справа стосується інтеграції на ринку праці. Має бути можливість розпочати роботу без попереднього проходження мовних та інтеграційних курсів", – заявив голова Асоціації Андре Берхеггер.

За його словами, заходи щодо інтеграції та вивчення мови мають здійснюватися паралельно з початком роботи.

Глава Асоціації також зазначив, що вся система інтеграційних курсів для українців стагнує.

За даними Федерального агентства зайнятості, у жовтні минулого року інтеграційні курси відвідували 129 тис. українців. Із них 95 тис. завершили курси в лютому-березні, решта завершать до вересня 2024 року.

"Ми маємо бути готовими до того, що до нас продовжать прибувати біженці з України. Також наразі не очікується, що більшість українців повернуться на батьківщину найближчим часом. Тому нам потрібні стійкі інтеграційні структури для цієї групи", – заявив Берхеггер.

Знання мови – важливий чинник для працевлаштування, але не критичний, зазначають у tagesschau. Наприклад, у Польщі 50% українців, які не знають польської, мають роботу. Серед тих, хто знає польську, працевлаштовано 80% українців.

Раніше повідомлялося, що середній розмір допомоги з безробіття в Україні становить 4 тис. грн за місяць. При цьому мінімальна базова виплата від центру зайнятості у Німеччині (Bürgergeld) з січня 2024 року становить 563 євро на місяць для одного дорослого, 506 євро на особу для одружених осіб, а для дітей – від 357 до 471 євро, залежно від віку.

Автор: Галина Ялівець