НАТО — 75. Далі обов’язково буде

Засідання Ради НАТО — Україна під час зустрічі міністрів закордонних справ Організації Північноатлантичного договору у Брюсселі, 4 квітня 2024 року.

Засідання Ради НАТО — Україна під час зустрічі міністрів закордонних справ Організації Північноатлантичного договору у Брюсселі, 4 квітня 2024 року.

Зрештою, навіщо найбільшому уламкові покійного СРСР боятися військового альянсу, лідери якого, як мантру, повторюють, що головне у стосунках із цим уламком — не допустити ескалації, і самі ж собі придумують якісь «червоні лінії»?

І чи можуть почуватися впевнено члени НАТО, яким не пощастило бути сусідами цього скаженого уламка? Адже вони чули з уст лідера вільного світу (колишнього і, можливо, наступного), що в разі чого ніхто їх не захищатиме. І байдуже на союзницькі стосунки та зобов’язання.

Причин, чому об’єднання найбільш розвинених держав світу дійшло до цього, чимало. Головна з них — уже згадана відсутність серйозного суперника/ворога. Бо не може потуга, яка оперує 143 субмаринами, 16 авіаносцями й 6 тисячами одиниць ударної авіації сприймати як загрозу сомалійських піратів чи талібів.

Тому більшість держав НАТО послідовно скорочували збройні сили й оборонний комплекс і втрачали здатність до самостійної оборони в разі серйозного конфлікту.

Станом на 2024-й з 32 членів Альянсу лише 18 витрачають на оборону 2 % ВВП — про такий показник союзники домовилися у 2014-му, коли почалася російська агресія проти України. Тоді лише три держави НАТО — США, Туреччина і Греція — витрачали понад 2 %.

Американські винищувачі <i>F-18</i> на палубі авіаносця <i>USS Gerald Ford</i> у східній частині Атлантичного океану, поблизу Франції, 13 листопада 2022 р.

Американські винищувачі F-18 на палубі авіаносця USS Gerald Ford у східній частині Атлантичного океану, поблизу Франції, 13 листопада 2022 р.

Простий приклад: станом на 31 грудня 2023 року Німеччина, третя економіка світу, мала тридцяту за чисельністю армію — 181 500 осіб (сукупно військовий і цивільний персонал). На кінець 2022-го — 183 050 осіб. Тобто скорочення тривало, навіть коли на континенті почалася наймасштабніша з часів Другої світової війна.

Чи здатна Європа захистити себе від Росії?

Для порівняння: чисельність американського контингенту в Європі становить приблизно 100 тисяч осіб, з 2022-го її збільшили на 20 тисяч.

За словами командувача сухопутних сил Бундесверу генерала Альфонса Майса, німецька армія планує у 2025-му сформувати повністю боєздатну дивізію чисельністю 20 тисяч осіб, у 2027-му — ще одну. Зараз жодної боєздатної дивізії Бундесвер не має. При цьому щоб сформувати першу дивізію, німцям доведеться використати бригаду з Нідерландів. «Цього буде достатньо, щоб мати найкраще оснащену дивізію з усіх європейських партнерів НАТО у 2025 році», — заявляв генерал у 2023-му.

Ну і вишенька на тортик. Точніше кілька вишеньок.

За оцінками німецьких офіційних осіб і медіа, у боєздатному стані лише третина озброєння Бундесверу. Скажімо, танків за списком триста, реально в строю — сто. Рік тому видання Der Spiegel повідомляло: Бундесвер не в змозі виконати свої зобов’язання перед оперативно-тактичними силами НАТО надвисокого рівня готовності (VJTF), а йдеться лишень про виділення VJTF одного (!) танкового батальйону. Знову ж таки порівняймо: у ЗСУ на початок 2022-го за списком була майже тисяча танків.

Солдати армії Бундесверу відпрацьовують переправу через Ельбу на танку <i>Leopard 2</i>, БМП <i>Marder</i>, БТР <i>Fuchs</i> між Шторкау і Гогенґорен у рамках навчань НАТО <i>Heidesturm</i>, Німеччина, 23 жовтня 2020 р.

Солдати армії Бундесверу відпрацьовують переправу через Ельбу на танку Leopard 2, БМП Marder, БТР Fuchs між Шторкау і Гогенґорен у рамках навчань НАТО Heidesturm, Німеччина, 23 жовтня 2020 р.

Флот Британії, який століттями панував на морях, нині стикається з катастрофічними наслідками хронічного недофінансування. Уже в 2024-му королівські військово-морські сили через брак персоналу змушені будуть вивести з експлуатації два фрегати, один з яких у 2022 пройшов капітальну реконструкцію. А гордість і головна ударна сила флоту, авіаносці, регулярно виходять з ладу, не спроможні навіть брати участь у навчаннях. Комітет з питань оборони Палати громад змушений був констатувати: значна частина військово-морського озброєння є непрацездатною, що підриває оборонний потенціал Королівства.

Тому можна як завгодно ставитися до Дональда Трампа, однак його погрози на адресу європейських союзників по НАТО, яких він обіцяє залишити на поталу росіянам, мають підстави: європейці свідомо знищували свої збройні сили та оборонну промисловість, покладаючись у питаннях глобальної безпеки виключно на американців.

Європейські лідери публічно декларують: проблему розуміють і готові такий стан справ змінювати. І уже змінюють. Можливо, не з бажаною для нас швидкість, та все ж.

Ще одна системна проблема Альянсу – складність з ухваленням стратегічних рішень. Для яких, згідно з правилами НАТО, потрібен консенсус. Але коли за столом сидять панове Орбан та Ердоган, то навіть очевидні рішення на кшталт згоди на приєднання Швеції до НАТО проходять з півторарічним скрипом. І байдуже, що в Альянс проситься дружня держава з потужним оборонним комплексом і серйозними військовими спроможностями.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі в Баку, 15 жовтня 2019 року

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі в Баку, 15 жовтня 2019 року

Що буде, коли/якщо до табору вельмишановних Орбана-Фіцо-Ердогана приєднається президент США, навіть уявляти не хочеться.

Чи означає все написане, що Україні не потрібне членство в НАТО?

Ні, потрібне і то неодмінно. Хоча б тому, що альтернативи просто немає і вона не з’явиться у найближчому майбутньому. Представники української влади можуть скільки завгодно фантазувати про створення якоїсь нової системи колективної безпеки, однак членство в Альянсі – єдиний спосіб гарантувати збереження Української держави у довгостроковій перспективі. Альтернатива членства – нидіння в статусі «буферної зони» між НАТО і Росією та пріоритетної цілі для агресії Москви.

Так, НАТО нині, м’яко кажучи, далеке від своєї ідеальної форми, проте навіть в актуальному стані блок:

- має безумовну мілітарну перевагу над будь-якою альтернативною силою чи коаліцією сил, які є чи можуть скластися у нашому світі. І зберігатиме таку перевагу ще довго;

Корпуси 155-мм снарядів виробництва Франції Forges de Tarbes, 2023 рік.

Корпуси 155-мм снарядів виробництва Франції Forges de Tarbes, 2023 рік.

- має таку ж безумовну технологічну перевагу над усіма актуальними та потенційними суперниками. Ми чудово це бачимо це полях нашої війни, де навіть обмежене застосування засобів, переданих членами Альянсу, забезпечує відчутну перевагу. А нам же дають далеко не все і часто в незначній кількості. При цьому НАТО в сенсі технологій самодостатнє, на відміну від Росії чи Китаю;

- 31% світового ВВП. Економічна міць – теж очевидна перевага Альянсу.

Ентузіасти додали б до цього переліку ще й «цінності Альянсу», однак згадуємо про Угорщину з Туреччиною і цей пункт поки пропускаємо.

Втім, решти аргументів більш ніж достатньо. Тому в 75 річницю НАТО хочеться побажати партнерам якомога швидше оздоровлювати блок, а нам самим – стати повноцінним учасником святкування наступного «круглого» ювілею – на вісімдесяту річницю.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг розпочинає засідання Ради НАТО- Україна під час зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу у Брюсселі, 4 квітня 2024 р., у день відзначення 75-річчя створення організації.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг розпочинає засідання Ради НАТО- Україна під час зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу у Брюсселі, 4 квітня 2024 р., у день відзначення 75-річчя створення організації.