"Укрнафта" терміново купила турецькі автобуси на 57 мільйонів

temsa

ПАТ "Укpнaфта" 21 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ "Авто-Регіон" спеціалізованих автобусів на 57 млн₴

Про це повідомляють "Наші гроші" із посиланням на дані у системі Prozorro.

За умовами угоди, "Авто-Регіон" мав лише один тиждень перед Новим роком, щоб поставити 12 спеціалізованих автобусів Ar-Temsa Prestij SX по 4,73 млн грн або $126 тис. за одиницю.

Фірма надала довідку про локалізацію, яка свідчить, що вона є виробником автобусів на 20%, а на 80% вони виготовлені турецькою компанією Temsa Skoda Sabanci Ulasim A.S.

Автобуси на 29 пасажирів у кольорах "Укpнaфти" (синій чи білий) мають дизельний двигун Євро-6, кондиціонер, обігрівач, цифровий тахограф, зумер, сонцезахисний козирок, радіо MP3-плеєр із динаміками по салону, дзеркала з електрорегулюванням і підігрівом тощо.

У грудні Нацгвардія замовляла автобуси Ar Temsa Prestij SX трохи дорожче – по 4,96 млн грн або $132-134 тис., але їх і характеристики невідомі через оборонну процедуру. Тоді ж ГУР замовило автобус Temsa Prestij SX дещо дорожче – за 4,95 млн грн або $133 тис.

А в травні минулого року столична "Муніципальна охорона" замовила "Авто-Регіону" турецький автобус Temsa Prestij дешевше – за 3,05 млн грн, або $83 405, але його характеристики теж невідомі.

Тендер оголосили 27 листопада з кінцевим строком подання пропозицій 5 грудня і строком поставки 31 грудня. Договір уклали 21 грудня, тобто товар треба було поставити за 11 днів.

Анонімна фірма скаржилася на дискримінаційні умови тендеру. Вона вказувала, що в Україні чотири повноцінні виробники автобусів – "Еталон", "ЗАЗ", Ataman і "Богдан". Однак вимогам тендерної документації відповідали лише автобуси турецького виробництва Temsa.

У підсумку "Авто-Регіон" отримав замовлення без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов.

"Укрнафту" очолює Сергій Корецький, але договір підписав директор дирекції з сервісів Микола Гончаренко. Уповноваженою особою із закупівель є Олександр Єфіменко.

Столичною компанією "Авто-Регіон" володіє та керує киянин Дмитро Гайдамаха.

Читайте також: Закупівлі безпілотників через Prozorro зросли за рік у 12 разів: Хто замовив найбільше?. ІНФОГРАФІКА

Як повідомлялося, саме у "Авто-Регіону" наполегливо намагався придбати турецькі електробуси Temsa Avenue Electron та зарядні станції до них НАЕК "Енергоатом".

Закупівлю оголошували тричі, й щоразу львівський "Завод "Електронмаш" пропонував зібрані у Львові електробуси дешевше від турецьких, але його з різних причин відхиляли. На третіх торгах пропозиція "Електронмашу" була на чверть нижчою – 174 млн₴ Однак у підсумку договір розірвали "у зв’язку з відсутністю реального фінансування видатків покупця".

Автор: Михайло Орлюк