В Естонії зменшується кількість українських біженців

естонія

Кількість українських біженців в Естонії зменшується. Ппосвідку на проживання на підставі тимчасового захисту нині мають близько 35,5 осіб, в той час, як на початку 2023 року їхня кількість перевищувала 38 тисяч.

Як пише ERR, про це свідчать дані міграційної служби Департаменту соціального страхування, передає Укрінформ.

Зазначається, що станом на кінець року в Естонії працювали майже 12,5 тисячі українських біженців, безробітними зареєстровано трохи більш як 4 тисячі.

Зараз у місцях розміщення біженців, організованих Департаментом соцстрахування Естонії, немає жодного громадянина України. Департамент закриває тимчасове житло для біженців, але готовий знову відкрити його у разі потреби, якщо кількість біженців знову зростатиме.

Водночас, за словами очільниці міграційної служби Департаменту соціального страхування Лійс Палоотс, навіть у такому випадку початкова ситуація буде інша. "Профіль біженців, які сьогодні прибувають, певною мірою змінився. Наприклад, зараз багато хто з них приїжджає вже до близької людини або має якусь мережу знайомих, яка тут приймає", – сказала вона.

На початку листопада цього року припинив свою діяльність Український інформаційний центр у Тарту. Подібний центр у Нарві відзначає помітне падіння відвідуваності – в окремі дні туди ніхто не заходить.

Основною проблемою для соціалізації українців в Естонії є мова. Зафіксована 2023 року внутрішня міграція із регіонів країни з переважною більшістю естонськомовного населення пов’язана в першу чергу з цим. Однак багато хто вчить мову, є й такі, що вже отримали сертифікат про знання естонської на категорію А1.

Разом з тим основна частина українських біженців прагне назад у рідну країну. За словами голови відділу соціальної допомоги міста Маарду Ольги Євдокимової, біженці побоюються лише зимових блекаутів в Україні, але до весни мають намір повернутися додому. Такі ж спостереження у її колеги Крісті Мюрк із Нарви.

Як повідомлялося, станом на кінець 2023 року в Німеччині офіційно зареєстровано 1,13 мільйона українських біженців, що отримали статус тимчасового захисту. За рік кількість українських біженців у Німеччині збільшилась на 87 тисяч.

Автор: Юлiя Недашківська