Європарламент застеріг уряд Грузії від ухвалення закону про "іноагентів"

Читать на русском

Європарламент застеріг уряд Грузії від ухвалення закону про

Європарламент застеріг уряд Грузії від ухвалення закону про "іноагентів"

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій застеріг владу Грузії від ухвалення скандального законопроєкту "про іноагентів", який підриває свободи та права громадянського суспільства та руйнує основи демократії. ЄП звернувся із закликом до Європейського Союзу не починати переговори з Грузією про членство, якщо в країні ухвалять цей документ.

Відповідну резолюцію оприлюднено на сайті Європпарламенту. Її ухвалили 425 голосами, проти висловилися 25 депутатів, ще 30 утрималися.

У документі зазначається, що законопроєкт "Про прозорість зовнішнього впливу", який парламент Грузії ухвалив першому читанні, попри масові протести громадян та заклики європейських партнерів відкликати документ, "несумісний із цінностями й демократичними принципами ЄС, суперечить амбіціям Грузії стати членом організації, завдає шкоди міжнародній репутації країни та ставить під загрозу її перспективи євроінтеграції".

Євродепутати підкреслили, що переговори між ЄС і Грузією щодо членства неможливі у разі, якщо цей документ буде частиною законодавства у Грузії, оскільки його положення прямо суперечать Копенгагенським критеріям щодо членства в ЄС.

"Переговори про вступ Грузії до ЄС не слід розпочинати, поки цей закон є частиною правового порядку країни", – зазначається в резолюції.

ЄП закликав "Грузинську мрію" відкликати законопроєкт і не вносити до законодавства ні його, ні будь-які інші зміни, які суперечать демократичним цінностям.

Європарламент також закликав Єврокомісію провести попередню оцінку прогресу Грузії у виконанні наданих у листопаді рекомендацій та оцінити вплив цього законопроєкту на роль ЄС як донора Грузії та довести ці висновки до уряду й парламенту країни.

Водночас євродепутати висловили "непохитну підтримку" європейським прагненням народу Грузії.

"Європейський парламент… закликає до (створення) неупередженої та незалежної довгострокової міжнародної спостережної місії під егідою ОБСЄ/БДІПЛ для проведення моніторингу майбутніх парламентських виборів у країні у жовтні 2024 року", — наголошується в документі.