Проєкт Reckoning Project подав позов у Аргентині через катування українця на окупованій Росією території

Жителі українських територій, які пережили окупацію, полонені, представники влади та правозахисники неодноразово свідчили про катування російськими військовими

Проєкт із документування воєнних злочинів The Reckoning Project подав позов до Федерального суду Аргентини через катування жителя окупованих території України – про це ініціатива повідомила Радіо Свобода 16 квітня.

Позов подали в Буенос-Айресі разом із присутнім постраждалим громадянином України М. (ім’я не розголошують із міркувань безпеки). Він містить позов до суду «розслідувати тортури, які до нього застосували ідентифіковані та неідентифіковані російській посадовці та пов’язані з ними особи, котрі самі його катували, а також допомагали застосовувати тортури».

Як додають у проєкті, це перший в історії український позов щодо катувань, поданий до суду в Аргентині.

«Свідчення, надані паном М у позові, демонструють практики катувань електрострумом під час затримання росіянами в одному з окупованих ними українському місті. Вони підтверджуються знахідками міжнародних організацій, зокрема й ООН, які задокументували схожі випадки тортур, що їх застосовували щодо інших осіб на території того самого об’єкту, де утримували пана М. Катування пана М проводилися за сприяння афілійованих з російською державою установ та їхніх очільників», – йдеться в повідомленні.

Сам постраждалий у коментарі зазначив, що є одним із багатьох постраждалих від тортур, і катування людей продовжують практикуватися на окупованих Росією українських територіях.

Співзасновниця The Reckoning Project Наталя Гуменюк розповіла, що протягом останніх двох років команда проєкту поспілкувалася із сотнями людей, які пережили воєнні злочини в Україні. В тому числі йдеться про викрадення, утримання в нелюдських умовах, катування, в тому числі електрострумом.

«Історія пана М, на жаль, одна з багатьох. Ми не можемо очікувати, що одна правова система здатна впоратися з такою кількістю злочинів, про що зазначають і заяви ООН. Для нас, українців, аргентинська експертиза судів є водночас і закликом до міжнародної підтримки у відстоюванні верховенства права, і надією, що правосуддя можливе», – заявила вона.

Ініціатива вказує на те, що конституція Аргентини на підставі універсальної юрисдикції дозволяє судам розглядати міжнародні злочини, в тому числі злочини проти людяності та воєнні злочини, незалежно від того, де вони мали місце.

Британсько-сирійський адвокат Ібрагім Олабі, який керував командою проєкту у справі щодо цього позову, зазначає:

«Міжнародні злочини можуть бути скоєні в одній країні, але через міжнародні угоди світова спільнота чітко дала зрозуміти, що вони мають стосуватися всіх держав. Сьогодні ми закликаємо поважне судочинство Аргентини, яка як ніхто розуміє такі звинувачення, ретельно розслідувати ці жахливі порушення».

Жителі українських територій, які пережили окупацію, полонені, представники влади та правозахисники неодноразово свідчили про катування російськими військовими. Зокрема, за даними правоохоронців, через найбільшу російську катівню у Херсоні за шість з половиною місяців її існування пройшло 240 людей. Тортури, як фізичні, так і моральні, проти ув’язнених застосовували щодня працівники ФСБ і МВС Росії та Росгвардії.

Москва наразі не визнавала воєнних злочинів своїх військових і членів окупаційних адміністрацій в Україні.

Форум