Атака на ЗАЕС: Росія, ймовірно, запустила дрони з окупованої території – Greenpeace

У Greenpeace Німеччини вважають, що російські звинувачення є «збройною дезінформацією»

Заяви російського уряду про нібито українські атаки безпілотників на Запорізьку атомну електростанцію містить ознаки інсценування Росією, а БпЛА, ймовірно, були запущені поблизу ЗАЕС, а отже, з вірогідністю 55-75% могли прилетіти з території, окупованої Росією. Про це йдеться у дослідженні британських військових аналітиків McKenzie на замовлення міжнародної організації Greenpeace Німеччини.

Аналітики вказують, що використані безпілотники при атаці мають малий радіус дії 10-15 кілометрів: «Такі пристрої малого радіусу дії, ймовірно, були запущені поблизу ЗАЕС і ймовірно, але не остаточно, з території, контрольованої Росією», – вказано у дослідженні.

У своєму звіті McKenzie робить висновок, що Росії було вигідно звинуватити Україну в атаці, хоча на перший погляд атака підконтрольного ними обʼєкту виглядає нелогічною.

«Їм було б вигідно продемонструвати українську безвідповідальність щодо

ядерної безпеки і чинити тиск на міжнародне співтовариство, щоб воно наклало санкції на Україну за таку поведінку», – припускають аналітики.

У Greenpeace Німеччини вважають, що російські звинувачення є «збройною дезінформацією», покликаною відвернути увагу від зростаючої загрози для ЗАЕС з боку Росії.

«Очевидно, що російський уряд і МАГАТЕ повинні розкрити набагато більше інформації, перш ніж можна буде зробити остаточний висновок. Але попередній аналіз доказів, проведений McKenzies, вказує на брехливі атаки, здійснені на території, яка контролюється «Росатомом» і російськими збройними силами», – вважає Шон Берні, фахівець з ядерної енергетики Greenpeace Німеччини.

Увечері 7 квітня Міжнародне агентство ООН з ядерної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що атаки дронів завдали шкоди конструкціям одного з шести реакторів АЕС. Російська сторона стверджує, що ЗАЕС атакували українські дрони. У Головному управлінні розвідки Міноборони України заперечують причетність Києва до атаки на станцію.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи.Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум