Найбільший у світі виробник цегли пішов з Росії

wienerberger

Австрійський концерн Wienerberger, який є найбільшим виробником цегли в світі, продав два заводи в Росії і залишив ринок країни.

Про це свідчать дані російських реєстрів, передає The Moscow Times із посиланням на РБК.

Новим власником заводів концерну у Володимирській області та у Татарстані стала фірма "Будмікс". Вона на 100% належить бізнесменові Олексію Філіну. Основні активи Філіна зосереджені у будівельній галузі.

У Wienerberger підтвердили продаж активів, пояснивши, що у зв’язку з геополітичною ситуацією компанія вирішила піти з російського ринку. Структурування угоди виявилося складним, але "продаж місцевого бізнесу російській групі був успішно завершений", зазначив представник австрійського концерну. Він додав, що сторони домовилися не розголошувати ціну купівлі.

Сукупні інвестиції Wienerberger у заводи в Росії перевищили 60 млн євро. За оцінками експертів, фактична вартість підприємств з урахуванням рівня зношення обладнання та їхнього поточного стану становить близько 4,5 млрд рублів. Проте сума угоди не перевищила 2 млрд рублів, вважають вони, адже викуп активів у іноземців, що йдуть з Росії, проходить з дисконтом.

Концерн Wienerberger, що виробляє цеглу та керамічні будівельні блоки, відкрив свій перший завод у Росії у Володимирській області у 2004 році. Друге підприємство у Татарстані було запущено у 2008 році.

Сумарна проєктна потужність обох заводів становить 450 млн умовних цеглин на рік.

Автор: Юлiя Недашківська