Польські митники пропускають у ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за сфальшованими документами

Журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на поставку палісаду із сосни на суму майже мільйон євро

Білоруську деревину, що потрапила під санкції, ввозять на територію Євросоюзу через Польщу, використовуючи підроблені документи про те, що продукція прямує з Казахстану. У польській митниці кажуть, що не мають фізичної можливості перевіряти справжність усіх митних декларацій.

Про це йдеться у спільному розслідуванні проєкту української редакції Радіо Свобода «Схеми», Білоруського розслідувальницького центру та видання Gazeta Wyborcza.

Журналісти встановили, що після введення санкцій щодо деревини з Білорусі суттєво зріс імпорт у ЄС дерева з Казахстану. За даними Євростату, у 2022 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на 14 мільйонів євро, а в 2023-му цей показник збільшився майже вп’ятеро – до 68 мільйонів євро.

Журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на поставку палісаду із сосни на суму майже мільйон євро. Контракт датований жовтнем 2022 року, поставка – початком 2023 року.

Виявилося, що підписи та відбитки печаток на документі казахстанської Nurr-electro сфальшовані, і, як зазначили двоє незалежних експертів із графічного дизайну, накладені на документи за допомогою фоторедактора.

Окрім того, юрист казахстанської компанії Nurr-electro Арман Тулієвич у коментарі журналістам зазначив, що «не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару» і «у нас немає такої печатки». А представник білоруської компанії-перевізника «Галлардо» зізнався, що товар із Білорусі: «ми з Казахстану не везли, ми з Білорусі везли, нам там завантажили».

Єдиний власник польської компанії-покупця PLRBL Олег Янович відмовився відповідати на запитання журналістів.

Як з’ясували журналісти за допомогою джерел на ринку, відвантаження деревини відбувалось зі складу білоруського підприємства, власником якого є згаданий Олег Янович – йдеться у розслідуванні.

У польському Міністерстві закордонних справ у відповіді на запит зазначили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції. У Митній службі Польщі зазначили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

Із Міністерства внутрішніх справ Польщі надійшла відповідь, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка, але від подальших коментарів відомство утрималось.

Instagram

Google News

Facebook

Форум