Прокуратура відсудила 17 гектарів землі у Києві вартістю понад 700 мільйонів

проку

Суд за позовом прокуратури повернув громаді земельну ділянку по вул. Промисловій у Голосіївському районі міста Києва площею майже 17 га і вартістю понад 700 млн₴

Відповідне рішення Північного апеляційного суду набрало чинності, повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

У квітні 2023 року Господарський суд Києва визнав незаконною реєстрацію права оренди цієї ділянки за приватним товариством.

Прокуратура встановила, що у березні 2020 року це приватне товариство зареєструвало право користування (оренди) на цю земельну ділянку, хоча Київрада раніше вже припинила це право оренди, відтак правових підстав для реєстрації такого права не було.

У подальшому, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу загальною площею 155 кв. м, приватне товариство зареєструвало зміну права користування (оренди) на земельну ділянку за іншим товариством.

"Вказані реєстрації дії були здійснені з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки будь-яких рішень про передачу в оренду вказаної земельної ділянки, після припинення права користування нею Київська міська рада не приймала. Також право оренди не могло перейти від одного товариства до іншого, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу, оскільки попередній власник майна не був законним користувачем земельної ділянки", – пояснили у прокуратурі.

Відтак, прокурори оскаржили реєстрацію цієї ділянки у суді. Спочатку їх аргументи підтримав Госпсуд Києва, а згодом і Північний апеляційний господарський суд.

"Таким чином, вказане рішення суду першої інстанції набрало законної сили та підлягає виконанню", – додали у прокуратурі.

Автор: Михайло Орлюк