Завгоспа Януковича в Литві визнали загрозою нацбезпеці

Читать на русском

Завгоспа Януковича в Литві визнали загрозою нацбезпеці

Завгоспа Януковича в Литві визнали загрозою нацбезпеці

Андрій Кравець і Марина Пелех, за даними Департаменту держбезпеки Литви, можуть бути російськими агентами.

Соратника екс-президента-втікача Віктора Януковича Андрія Кравця , який з сім’єю знайшов притулок у Литві, висилають з країни, пише Delfi.

За даними Департаменту держбезпеки Литви (ДДБ), у 2010 році, коли Янукович здобув перемогу на виборах в Україні, Кравець став головою ДУС, його називали "завгоспом Януковича". Він дбав про різні побутові питання.

"Кравець із дружиною Мариною Пєліх брали участь у присвоєнні режимом Януковича щонайменше 35 млрд євро з бюджету України, займалися фінансами президента, розкішшю його особняка", – сказано в документі ДДБ.

"Після втечі Януковича Кравець із дружиною також залишили Україну", – зазначає ДДБ.

У 2014 році Кравець із сім’єю отримав посвідку на проживання у Литві, він провів у країні майже 10 років, заснував бізнес. Служби звернули на нього увагу на початку 2023 року через рік після вторгнення Росії до України.

"За оцінкою ДДБ, Кравець і Пеліх підтримували зв’язки з оточенням Януковича, працювали на його проросійський режим, тому мали бути лояльними по відношенню до Росії та її агресивної зовнішньої політики, яка становить загрозу нацбезпеці Литви. Російські служби можуть використовувати Кравця та Пеліх у своїх цілях як лояльних та надійних осіб", – йдеться у документі ДДБ від 6 лютого 2023 року.

На підставі цього документа Департамент міграції 4 березня 2023 року ухвалив рішення не продовжувати посвідку на проживання Кравця та членів його родини. Кравець оскаржив це рішення у судах усіх можливих інстанцій, точку його справи поставив Головний адміністративний суд Литви минулого тижня.

Кравець запевняв, що оцінку ДДБ побудовано лише на припущеннях, насправді він підтримує Україну.

Проте суди відхилили його аргументи як необґрунтовані. На думку суду, той факт, що вони займаються приватним бізнесом і не були засуджені в Україні, не означає, що їхні зв’язки з Януковичем та його оточенням перервалися та не загрожують нацбезпеці країни.

Наприкінці минулого року Суд Європейського Союзу задовольнив позов екс-президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра і скасував санкції, введені проти них Радою ЄС 4 березня 2021 року.

Янукович і його син залишаються під санкціями ЄС, їх додали до іншого списку санкцій.