Посол США: занепокоєння щодо зв’язків Угорщини з Росією «не можна ігнорувати»

За словами посла, союзники Угорщини попереджають про небезпеку «тісних відносин Угорщини з Росією»

Посол США в Угорщині Девід Прессман 14 березня застеріг Будапешт через розширення його відносин із Росією і заявив про «законне занепокоєння щодо безпеки» у промові з нагоди 25-ї річниці вступу Угорщини в НАТО.

За словами Прессмана, хоча Угорщина є давнім другом і союзником, вона робить речі, які підривають довіру і дружбу, а ці його занепокоєння поділяють союзники Угорщини по НАТО, і їх «не можна ігнорувати».

Занепокоєння зосереджується на уряді, «який клеймить і ставиться до Сполучених Штатів як до «супротивника», водночас ухвалюючи політичні рішення, які все більше ізолюють його від друзів і союзників», – сказав Прессман на ювілейному заході, організованому посольством США.

США «не можуть ігнорувати спікера Національної асамблеї Угорщини, який стверджує, що війна Путіна в Україні насправді «ведеться Сполученими Штатами», сказав Прессман. «Ми не можемо зрозуміти або погодитися з тим, що прем’єр-міністр визначає Сполучені Штати як «головного супротивника» Угорщини».

За словами посла, союзники Угорщини попереджають про небезпеку «тісних відносин Угорщини з Росією», і якщо це політичне рішення Угорщини, «тоді ми повинні вирішити, як найкраще захистити наші інтереси в питанні безпеки».

Він нагадав, що Угорщина відкрито закликала Сполучені Штати й інших союзників припинити військову підтримку України нібито для припинення вогню і початку мирних переговорів.

«Сполучені Штати також хочуть миру. Ми хочемо, щоб ця війна закінчилася. Але пропозиція Угорщини не відповідає дійсності», – сказав дипломат.

Прессман наголосив, що Сполучені Штати продовжують прагнути до діалогу з урядом Угорщини і хочуть відносин, заснованих на «демократичних цінностях, спільній безпеці й процвітанні». За його словами, керівництво США вирішило, що воно хоче покращити відносини, але уряд Угорщини ще не погодився з цим.

Раніше цього тижня Прессмана викликав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після того, як президент Джо Байден прокоментував зустріч угорського прем’єра Віктора Орбана з колишнім президентом США Дональдом Трампом у його маєтку.

За словами Байдена, Орбан «дав зрозуміти, що він не вірить, що демократія працює».

Сійярто заперечив, що Орбан коли-небудь таке говорив, додавши, що Будапешт «не зобов’язаний терпіти таку брехню від будь-кого, навіть якщо ця людина є президентом Сполучених Штатів Америки».

Відносини далі погіршилися, коли радник США з національної безпеки Джейк Салліван відмовився відкликати заяву Байдена і додав, що він із занепокоєнням спостерігає за тим, як уряд Угорщини атакує демократичні інститути.

13 березня Сійярто відповів на це у Facebook, написавши, що уряд США «продовжив свою кампанію брехні проти Угорщини». Він сказав, що Демократичній партії США «важко пережити той факт, що посеред прогресивного ліберального моря Європи все ще є острів, де ми з гордістю проголошуємо: ні війни, ні гендеру, ні міграції».

Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта неодноразово демонструвала своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

Влада США висловлювала незадоволення тим, що прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжує підтримувати теплі стосунки з Москвою, незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Відносини між Будапештом і Вашингтоном загострилися через зволікання Угорщини з ратифікацією вступу Швеції в НАТО.

Форум