Карткові платежі біженців зовсім не схожі на туристичні витрати

Читать на русском

Карткові платежі біженців зовсім не схожі на туристичні витрати

Карткові платежі біженців зовсім не схожі на туристичні витрати

Різниця між картковими витратами українців за кордоном і в Україні стирається.

Про це банкіри розповіли під час круглого столу «Українці за кордоном: як банки будують роботу з ними», проведеного «Фінансовим клубом».

«Якщо раніше в клієнтів найпопулярнішими операціями за кордоном були duty free, таксі та готелі, то на сьогодні транзакційна активність клієнтів за кордоном більше схожа на ту саму, що й в Україні. Це продукти, АЗС, «все для дому». Більше сталої поведінки клієнтів, які перебувають не на відпочинку, а дійсно живуть там», – заявив директор департаменту інформаційної аналітики клієнтського портфеля Сенс Банку Борис Зозуля.

Цю тенденцію підтверджують в Кредобанку. «Найбільші потреби при використанні картки – споживчі: продуктові магазини, магазини одягу, заправки, кафе та ресторани», – зазначив директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

За його словами, на кінець 2023 року зростання безготівкових операцій як в обсягах, так і в кількості сягнуло 50% в порівнянні з довоєнним роком.

Із завершенням «карткового туризму» зменшилися і обсяги зняття готівки за кордоном. «В четвертому кварталі 2023 року розрахункові операції в торговій мережі складали близько 57,9 млрд грн, а зняття готівки – лише 17 млрд₴ І ця статистика спостерігається протягом трьох останніх кварталів», – розповіла заступниця голови правління банку «Глобус» Ганна Довгальська.