Нахабно і в обхід Prozorro: голова ДОТ Жумаділов повернув скандальних Гринкевичів до забезпечення армії

Читать на русском

Нахабно і в обхід Prozorro: голова ДОТ Жумаділов повернув скандальних Гринкевичів до забезпечення армії

Нахабно і в обхід Prozorro: голова ДОТ Жумаділов повернув скандальних Гринкевичів до забезпечення армії

Голова ДП «Державний оператор тилу» (ДОТ) Арсен Жумаділов, який провалив двоє останніх торгів на Prozorro на харчування армії, уклав прямий договір із компанією, тісно пов’язаною з одіозною родиною Гринкевичів.

Про це повідомив політичний аналітик, журналіст Назар Приходько.

За його даними, після провалу відкритих торгів ДОТ уклав прямі договори з ТОВ "Буський консервний завод". Про цей завод відомо, що він постачав Нацгвардії неякісну тушонку. Засновник ТОВ Олександр Лапшин, за словами Приходька, «це Гринкевич у масці», бо родина Гринкевичів після відкриття кримінальних проваджень почала переписувати на нього своє майно.

«Як встановили журналісти-розслідувачі, у травні 2023 року Світлана Гринкевич придбала дві квартири у Новопечерських Липках у Києві на 50 та 123 квадратних метри по сусідству. Тоді схожі апартаменти коштували 20 мільйонів гривень. Через день після арешту Ігоря Гринкевича, 31 грудня, Світлана взяла кредит на 5 мільйонів гривень у Олександра Лапшина. А 2 січня вона наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. Іпотекотримачем обох квартир є Олександр Лапшин. Відповідно, поки Світлана Гринкевич не поверне борг, квартира є недоступною для арештів і конфіскацій», – посилається Приходько на розслідування Hromadske.

Приходько зазначив, що, з одного боку, Жумаділов «з кожної праски волає про безкомпромісну боротьбу з мафією», а з іншої – бере за руку «номіналів Гринкевичів», на яких ті переписують своє майно, і укладає договори з компанією, яка входить до групи Гринкевичів – без Prozorro, без торгів, навіть без імітації конкурсу.

«Чесно кажучи, такої нахабності і недолугості я не бачив давно. Аплодую стоячи. Міноборони з Гринкевичами розірвало договори, а Жумаділов бере і підписує нові», – сказав Приходько.

Нагадаймо, Жумаділов скасував результати харчових тендерів 22 лютого і зірвав аукціон на Prozzoro 6 березня, коли постачальники відмовились брати у ньому участь через нереалістичні умови. Після цього голова ДОТ перебрав на себе одноосібний контроль за ринком, прийнявши рішення укладати договори з постачальниками без відкритих торгів на Prozzoro.