По всьому світу різко впали продажі розкішних яхт

Читать на русском

По всьому світу різко впали продажі розкішних яхт

По всьому світу різко впали продажі розкішних яхт

Продажі суперяхт по всьому світу різко впали в 2023 році – по попиту на елітні судна найбільше вдарили санкції, введені проти російських олігархів. Найсильніше постраждали найбільші суперяхти: продажі суден завдовжки понад 200 метрів впали на 40%.

Загалом продажі нових яхт довжиною понад 100 футів за рік просіли на 17%.

Про це пише CNBC, спираючись на дані звіту SuperYacht Times State of Yachting. Так, за 2023 рік було продано 203 нових суперяхти, порівняно з 245 у 2022 році та рекордними 313 у 2021 році.

Окрім того, аналітики ринку очікують зниження продажів і в майбутньому. Причин кілька:

  • санкції проти олігархів з РФ – багаті покупці з Росії просто йдуть з ринку, побоюючись арешту чи конфіскації судів;
  • зростання цін – витрати виробників на матеріали та оплату праці стали вищими;
  • збільшення часу очікування — покупець, що розміщує сьогодні замовлення на нову яхту завдовжки більше 200 футів, стикається з очікуванням від трьох до чотирьох років.

Головною причиною просідання продажів стала саме відсутність російських покупців, зазначають фахівці. "Росіяни були схильні замовляти дуже екстравагантні та дуже великі яхти", – розповів представник SuperYacht Times Ральф Дазерт.

Цю прогалину частково заповнюють американці. Саме громадяни США купили у 2023 році кожну четверту супер’яхту. Утім, вони віддають перевагу набагато меншим суднам, аніж покупці з Росії та країн Близького Сходу.