Президент Болгарії не затвердив на посаді керівника МЗС Мітова, відомого проукраїнською позицією

Президент Болгарії Румен Радев виступає проти допомоги окупованій Росією Україні

Президент Болгарії Румен Радев, якого опозиція критикує за проросійську позицію, відмовився схвалити заміну міністра закордонних справ країни, повідомляє болгарська служба Радіо Свобода.

Тимчасовий прем’єр-міністр Дімітар Главчев попросив замінити виконувача обов’язків міністра закордонних справ Стефана Димитрова на Даніеля Мітова з прозахідної правоцентристської партії ГЕРБ. Мітов відомий своєю послідовною прозахідною та проукраїнською позицією.

Президент Радев, від якого залежить остаточне затвердження кадрових змін у тимчасовому уряді, виступає проти надання допомоги Україні.

Тимчасовий уряд приступив до виконання обов’язків 9 квітня після розпуску попереднього кабінету Ніколая Денкова.

Колишній прем’єр-міністр Денков висловив болгарським медіа побоювання, що нинішній міністр закордонних справ Стефан Дімітров може стати провідником проросійських інтересів.

«Може вийти так, що ми, хоч і одна країна в Європейському Союзі, але почнемо суттєво втручатися в ухвалення загальноєвропейських рішень, пов’язаних з Україною», – сказав Денков і додав, що така політика з боку Болгарії може вивести прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з ізоляції щодо позиції країни по Україні.

Радев оголосив також позачергові загальні вибори на 9 червня. Вони стануть шостими з квітня 2021 року. Вибори були призначені через відмову 28 березня популістської партії «Є такий народ» сформувати уряд. Це третя партія, яка відмовилася від мандата.

Денков пішов у відставку 5 березня і дозволив ГЕРБ керувати урядом протягом наступних дев’яти місяців, як було домовлено. Але Габріель не вдалося сформувати уряд, і 27 березня Денков також відхилив запрошення Радева спробувати сформувати кабінет.

Форум