Окупанти хочуть перезапустити Запорізьку АЕС

Читать на русском

Окупанти хочуть перезапустити Запорізьку АЕС

Окупанти хочуть перезапустити Запорізьку АЕС

П’ять із шести реакторів станції поки що відключено — так звана холодна зупинка, а в РФ немає фахівців, які б знали найдрібніші особливості станції, пише видання.

Росія повідомила МАГАТЕ, що планує перезапустити українську Запорізьку АЕС. Це ще більше посилює ризик інциденту на найбільшій атомній станції Європи. Про це пише The Wall Street Journal.

Як пише видання, такі дії збільшують ризик інциденту на найбільшій атомній станції Європи.

"Ніколи раніше в історії атомної галузі ворожа держава не захоплювала і не експлуатувала діючу електростанцію в іншій країні", — пише WSJ.

Видання зазначає, що АЕС розташована на лінії фронту, над нею постійно пролітають ударні безпілотники та артилерійські снаряди, територія станції замінована, а на даху однієї з будівель знаходяться російські солдати у кулеметних гніздах. Також згадується, що днями тут лунали вибухи внаслідок атаки дронів.

"П’ять із шести реакторів станції зараз відключено — так звана холодна зупинка. Шостий нагрівається рівно настільки, щоб виробляти пар, необхідний станції для основних процесів безпеки. У РФ немає фахівців, які б знали найдрібніші особливості станції, яка більше не є станцією радянського типу — тепер вона працює частково на західних системах управління та американському ядерному паливі від Westinghouse", — пише видання.