Нацбанк випустив нову монету, присвячену військовослужбовцям. ФОТО

монета

У Національному банку презентували нову пам’ятну монету – "Управління державної охорони України". Монета має номінал 5 гривень, її виготовлено з нейзильберу

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Як нагадали в НБУ, військовослужбовці Управління державної охорони виконують важливу роль у забезпеченні безпеки президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, а також вищих посадових осіб держави.

Вони також охороняють високі іноземні делегації, які прибувають в Україну чи перебувають на її території.

На аверсі пам’ятної монети на дзеркальному тлі розміщено емблему Управління державної охорони України, на матовому тлі – його девіз: Державі. Народові. Закону.

На реверсі зображено композицію, що символізує різні історичні періоди становлення України та захист держави українськими воїнами: ліворуч міститься стилізований тризуб; у центрі – булава з шаблями та щитом, оздобленим козацьким хрестом; праворуч – фрагмент об’єктиву камери, що символізує сучасні технології в організації процесу охорони та безпеки.

Пам’ятна монета НБУ
Пам’ятна монета, присвячена Управлінню державної охорони України

Дизайн монети створила художниця Олександра Кучинська. Скульпторами виступили Володимир Дем’яненко, Анатолій Демяненко.

Придбати цю монету можна буде з 7 лютого 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 20 тисяч штук. Крім того, монети поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами.

Автор: Юлiя Недашківська