Китайський бомбардувальник H-6K вперше запустив балістичну ракету у повітрі

Читать на русском

Китайський бомбардувальник H-6K вперше запустив балістичну ракету у повітрі

Китайський бомбардувальник H-6K вперше запустив балістичну ракету у повітрі

Народно-визвольна армія вперше показала пуск балістичної ракети 2PZD-21 з літака, що робить боєприпас дуже схожим на російський "Кинджал".

У Мережі з’явилося відео, як китайський бомбардувальник H-6K запускає балістичну ракету повітряного базування 2PZD-21. Про це повідомляє The War Zone.

Народно-визвольна армія вперше продемонструвала пуск балістичної ракети 2PDZ-21 із літака, який є копією радянського Ту-16. H-6K це значно покращена модернізація, яка отримала вдосконалену пілотну кабіну та покращені турбовентиляторні двигуни. Окрім балістики під час навчань було скинуто звичайні авіабомби, які були у внутрішньому відсіку зброї. Відео було оприлюднено на честь 1 травня, що є офіційним святом КНР.

Публічно балістична ракета, яку було запущено вчора, дебютувала на виставці авіашоу AirShow China у листопаді 2022 року. Вона відома під маркуванням ALBM або 2PZD-21, а назва KD-21 або YJ-21 – це лише припущення, тому що офіційно вона не розкривалася. Спочатку ракету ALBM вважали протикорабельною, але літак Н-6К насамперед є штурмовою платформою, яка служить у Повітряних силах, а не Військово-морських. Тому є припущення, що балістична ракета зможе бити і по наземних цілях.

5월 1일 메이데이 특별번호 안에 등장한 H-6K 폭격기.

2PZD-21 ALBM의 실탄 발사 장면 이 있습니다.

— 砂糖wsnbn (@sugar_wsnbn) May 1, 2024

Такий факт зробить ракету схожою на російський "Кинджал", який запускається з винищувача МІГ-31К. 2PZD-21 може бути так само розвитком наземної ракети, як і "Кинджал" походить від "Іскандера". У китайському випадку вона дуже подібна до балістичної ракети CM-401 наземного базування.

cm-401, балістичні ракети кнр qrxiquikhiqezant

Балістична ракета CM-401

Балістична ракета, що запускається з повітря, є особливо серйозною загрозою як для оператора ППО на землі, так і для оператора, якому доручено захистити військовий корабель. З потенційною гіперзвуковою кінцевою швидкістю, яка є звичайною для балістичних ракет, ALBM, ймовірно, летить до своєї цілі під прямим кутом падіння.

Якщо припустити, що вона може атакувати військові кораблі, що рухаються, вона також зможе динамічно маневрувати під час кінцевої фази атаки, що ускладнить протидію наземними засобами ППО. Досвід "Кинджала" в Україні показує, що Patriot та аналогічні системи можуть протидіяти таким ракетам.