Суд арештував ексрадника Офісу президента із заставою у 30 мільйонів

артем,шило

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави до колишнього радника Офісу президента Артема Шила, якого підозрюють у заволодінні 94,8 млн грн "Укрзалізниці".

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави до колишнього радника Офісу Президента України – керівника організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що термін дії запобіжного заходу – до 31 травня 2024 включно. У разі внесення застави на підозрюваного будуть покладені відповідні процесуальні обовʼязки.

У чому підозрюють ексрадника Офісу президента

Напередодні НАБУ повідомило про підозру колишньому позаштатному раднику Офісу президента, працівнику Служби безпеки Артему Шилу та ще шістьом особам у заволодінні майже 95 млн грн АТ "Укрзалізниця" при закупівлі трансформаторів.

За даними слідства, він очолював організовану злочинну групу, створену у 2021 році для контролю за діяльністю та грошовими потоками "Укрзалізниці".

Як встановило слідство, у червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних посадовців "Укрзалізниці" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником трансформаторів за завищеною вартістю. Компанія контролювалась громадянином Білорусі.

Унаслідок цього у тендері "Укрзалізниці" перемогла зареєстрована в Болгарії підконтрольна організаторам схеми фірма-прокладка, яка купила трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродала їх в Україну вдвічі дорожче.

Автор: Юлiя Недашківська