У РФ затвердили вирок школяреві Кевіну Ліку, засудженому за державну зраду

У російському місті Сочі апеляційний суд затвердив вирок, чотири роки колонії, 18-річному школяру Кевіну Ліку в справі про державну зраду.

Ліка засудили в грудні 2023 року. За версією ФСБ, він фотографував військову частину в Майкопі та надсилав світлини «представнику іноземної держави». На той момент Ліку ще не було 18 років. Він став наймолодшим засудженим у Росії за статтею про державну зраду.

За повідомленням, суд врахував помʼякшувальні обставини: визнання провини та допомогу слідству, наявність хронічних захворювань, позитивні характеристики зі школи та «численні перемоги на різних олімпіадах».

Школяр має громадянство Німеччини, він народився в цій країні. До Росії він переїхав із матірʼю, коли йому було 12 років. Німецьким дипломатам відмовили в зустрічі з ним.

Раніше 3 квітня апеляційний військовий суд у Московській області затвердив вирок, шість років виховної колонії, ще одному школяреві, 17-річному Єгору Балазейкіну – в справі про спробу підпалу трьох військкоматів. Видання RusNews стверджує, що в СІЗО у засудженого різко погіршився стан здоровʼя і він отримав інвалідність – через аутоімунний гепатит.

Під час суду першої інстанції школяр «визнав сам факт закидання військкомату пляшками з горючою рідиною, але не погодився з формулюваннями та мотивами, які інкримінуються йому обвинуваченням. Балазейкін пояснив свій вчинок бажанням зупинити війну, а також заявив, що не хотів завдавати шкоди людям».

За даними правозахисного проекту «ОВД-Инфо», в Росії на сьогодні 850 людей, які виступили проти війни з Україною, стали звинуваченими. Число переслідуваних за адміністративними статтями сягає тисяч.

Форум