«Медіазона»: РФ розшукує десятки політиків Латвії та Литви, а також міністра внутрішніх справ Естонії

Плакати із засудженням комунізму та нацизму, Латвія, архівне фото

Російська влада продовжує масово оголошувати в розшук європейських політиків за звинуваченнями в демонтажі памʼяток радянським військовим на території ЄС, ідеться в новому дослідженні видання «Медіазона».

У лютому 2024 року журналісти видання оприлюднили базу розшуку російського МВС, у якій на той момент було майже 97 тисяч імен. Серед них виявились десятки політиків країн Євросоюзу, включно з премʼєр-міністром Естонії Каєю Каллас.

В оновленій базі на початок травня 2024 року зʼявилися девʼять тисяч нових розшукуваних у кримінальних справах. Також із бази зникли 7,5 тисяч імен (зазвичай з неї виключають, якщо людина знайдена, померла або її кримінальну справу припинено).

Згідно з новою базою, за три місяці МВС оголосило в розшук ще 61 політика з Латвії, Литви, Естонії, Чехії та Польщі. Серед них – колишні та чинні депутати Сейму Латвії Яніс Вітенбергс, Інесе Войка, Ліва Крейтусе, Маріс Можвілло, Ерікс Пуценс та Юріс Ранцанс, мери литовських Паневежиса та Паланги Рітіс Миколас Рачкаускас та Шарунас Вайткус та депутати місцевих рад, міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс, колишній очільник естонського МЗС Урмас Рейнсалу, колишній начальник естонської поліції Ельмар Вахер, колишній і чинний глави муніципалітету Прага-6 Ондржей Коларж та Якуб Старек, мер польського Мальборка Марек Хажевський, колишній мер Бжега Єжи Врембяк.

Загалом російське МВС розшукує 88 політиків з Латвії, 66 – з Литви, по девʼять – із Польщі та Чехії, пʼять — із Естонії.

Крім того, в Росії масово оголошують у розшук іноземних громадян, які воюють в Україні на боці ЗСУ. Серед них – по 100 громадян Білорусі та Грузії, 93 підданих Великої Британії, 27 – громадян Ізраїлю, по 21 – США та Канади, 14 – Німеччини, 13 – Ірландії, 10 – Латвії.

У базі також зʼявилися кілька військових та політиків із України, в тому числі полковники ЗСУ Роман Качур та Сергій Савченко, а також депутат Верховної Ради Володимир Вʼятрович.

Серед відомих росіян, які нещодавно зʼявилися в базі розшуку МВС, «Медіазона» називає репера Оксимірона та журналіста Михайла Зигаря.

Форум