Суд арештував чотири ТРЦ Arricano. СБУ звинувачує компанію у виведенні прибутків у Росію

arricano

Суд наклав арешт на чотири торговельно-розважальних центри девелопера Arricano, а два з них вже передав в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Ці рішення ухвалені судом у межах провадження СБУ, яка підозрює компанію у виведенні прибутку від діяльності чотирьох ТРЦ в Україні до РФ, свідчить повідомлення на сайті Arricano.

"Наразі по двом з чотирьох ТРЦ – "City Mall" у Запоріжжі й "Сонячна Галерея" у Кривому Розі – винесено рішення про передання в управління АРМА", – зазначається у повідомленні.

У самій компанії стверджують, що дізналися про існування кримінального провадження та про арешт усіх ТРЦ у вересні-жовтні 2023 року та звинувачують правоохоронців у сприяенні спробі рейдерського захоплення бізнесу. Аrrісаnо також заперечує звинувачення СБУ, запевняючи, що з 24 лютого 2022 року взагалі не перераховувала кошти з України за кордон.

Читайте також: Dragon Capital Фіали продасть акції власника київських ТРЦ Sky Mall і "Проспект"

Кіпрська Arricano Real Estate Plc спеціалізується на будівництві торгово-розважальних центрів, є одним із провідних розробників на ринку нерухомості України. Володіє та управляє чотирма торговельними центрами в Україні: "РайON" і "Проспект" у Києві, "Сонячна галерея" у Кривому Розі, City Mall у Запоріжжі.

Компанії також належать 49,9% у ТРЦ Sky Mall (Київ) і земельні ділянки для подальшого будівництва трьох об’єктів, що перебувають на стадії проєктування. Компанія також здійснює будівництво київського ТРК Lukianivka.

Найбільшим акціонером був естонець Рауно Тедер, який збільшив свій пакет до 70,86% з 15,92% після того, як його батько Хіллар Тедер передав йому свою частку.

ЗМІ звинувачували компанію у роботі в тимчасово окупованому Росією Криму. Зокрема, на початку 2014 року у Криму відкрився ТРЦ "Южная галерея", який побудувала Arricano. Наприкінці 2023 року РНБО запровадила санкції проти замовника будівництва ТРЦ "Южная галерея" ТОВ "Вояж-Крим". Тоді ж у ЗМІ почала розповсюджуватися інформація про те, що Arricano начебто продовжує працювати на території тимчасово окупованого півострова, але акціонери компанії це заперечували.

Автор: Михайло Орлюк