Понад 60% росіян віддають на виплати за іпотекою більше половини своїх доходів

рубль

У другому кварталі 2023 року 71,7% іпотечних кредитів у Росії банки видали позичальникам, які витрачають на обслуговування кредитів понад 50% свого доходу. Загалом в іпотечному портфелі російських банків частка позик клієнтам, які віддають більше половини доходу на виплати за кредитами, становить 60,8%.

Про це розповіла голова департаменту фінансової стабільності центробанку РФ Єлизавета Данілова, передає РБК.

Вона уточнила, що загалом в іпотечному портфелі російських банків частка позик клієнтам, які віддають більше половини доходу на виплати за кредитами, становить 60,8%. Це іпотека на первинному та на вторинному ринку, видана клієнтам з борговим навантаженням (співвідношення платежів за кредитом до щомісячного доходу) понад 50%.

За другий квартал позичальники, що віддають на кредити вже більше половини доходу, взяли іпотеку на 843,2 млрд рублів. Станом на 1 липня їх зобов’язання перед банками за кредитами на житло становили 9,52 трлн рублів.

За даними російського центробанку, якість іпотечних кредитів у Росії знижується швидше, ніж у сегменті незабезпечених кредитів. При цьому в іпотеці видачі кредитів клієнтам з борговим навантаженням понад 80% прибутку перевищили 40% у другому кварталі.

За вісім місяців 2023 року іпотечне кредитування у Росії зросло на 18,5%, що трохи нижче за результат за весь минулий рік. Російський центробанк вважає таку динаміку "перегрівом ринку". Для банків уже діють підвищені надбавки за позиками з низьким початковим внеском, з 1 жовтня вони повторно збільшаться, а для деяких сегментів стануть блокуючими.

"Але все-таки ми поки що не вважаємо, що ми маємо бульбашку в іпотеці. Ми, навпаки, використовуємо наші заходи, щоб їй запобігти", – сказала Данілова.

Вона нагадала, що кредити на житло мають 10 млн росіян або 13% працюючого населення, а частка простроченої іпотеки становить лише 0,6% портфеля. Тому не варто форсувати цей попит, розширюючи кредитування за рахунок вже високозакредитованих людей.

Читайте також: Росіяни набрали кредитів готівкою на рекордну суму четвертий місяць підряд

Як повідомлялося, російська влада поступово згортає програми пільгової іпотеки, попит на яку рекордно зріс. Низка найбільших російських банків вже підвищили вимоги до першого внеску, а також підвищили ставки за звичайними іпотечними кредитами.

Раніше російський віцепрем’єр Марат Хуснуллін визнав, що виділені урядом Росії на програми іпотеки з державною підтримкою гроші можуть закінчитися вже у 2023 році, хоча програми пільгової іпотеки розраховані до липня 2024 року.

При цьому у квітні Хуснуллін визнавав, що з усього обсягу житла, що будується в Росії, продано лише 41%. Тоді ж Владімір Путін визнав "дисбаланси", що виникають на первинному ринку нерухомості в Росії, і закликав розширити програми пільгової іпотеки.

Програма пільгової іпотеки з держпідтримкою працює у Росії з квітня 2020 року. Наприкінці 2022 року Путін оголосив про продовження програми до 1 липня 2024 року. Стандартна ставка за пільговою іпотекою становить зараз 8% річних.

Водночас заборгованість росіян за кредитами зростає рекордними темпами: із січня до липня обсяг заборгованості збільшився на 3,3 трлн руб. та вперше перевищив 32 трлн руб. Найбільше виданих кредитів припадає на іпотеку (51,9%).

Автор: Михайло Орлюк