Ціни на нафту і падіння рубля рятують Путіна: Дефіцит бюджету Росії зменшився до мінімуму з початку року

путін

Дефіцит федерального бюджету РФ перші вісім місяців 2023 року склав 2,36 трильйона рублів або 1,5% ВВП.

За даними російського Мінфіну, це найменший показник із січня, вже за підсумками лютого дефіцит оцінювався у 2,6 трильйона рублів, хоча на кінець року він запланований у сумі 2,93 трильйона рублів або 2% ВВП.

Видатки російського бюджету за підсумками січня-серпня зросли в порівнянні з тим же періодом минулого року на 12% – до 19,35 трильйона рублів. Доходи за той же період склали 16,99 трлн рублів, що на 3,5% нижче, ніж за аналогічний період 2022 року.

Ненафтогазові доходи за вісім місяців склали 12,16 трлн руб., збільшившись на 24,2%. Водночас нафтогазові склали 4,84 трлн рублів, що на 38,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У Мінфіні пояснюють зменшення нафтогазових доходів падінням цін на російську нафту та зменшенням експорту газу, водночас вказуючи на "позитивну динаміку" цього показника за останній місяць.

Читайте також: Росія заявила про зростання цін на свою нафту до $74 за барель попри встановлений G7 ліміт

Як повідомлялося, дефіцит бюджету Росії за підсумками січня-липня 2023 року склав 2,82 трильйона рублів, збільшивсь за місяць на 222 млрд рублів.

За даними Bloomberg, завдяки падінню курсу рубля уряд Росії сподівається отримати близько трильйона рублів ($11 млрд) додаткових нафтогазових доходів до кінця року, їх можуть спрямувати на покриття дефіциту федерального бюджету.

Раніше міністр фінансів РФ Антон Сілуанов визнавав, що падіння курсу рубля позитивно позначається на наповненні російського бюджету, влада не планує вживати заходів для його стримування.

Тоді ж перший віцепрем’єр уряду РФ Андрій Бєлоусов заявляв, що за поточних умов російська влада вважає оптимальним для економіки та бюджету курс рубля на рівні 80-90 руб. за долар. Наприкінці минулого року Бєлоусов заявляв, що оптимальним для економіки Росії буде курс 70-80 рублів за долар.

Однак у серпні рубль обвалився до мінімумів за 16 місяців: долар піднявся вище за 101 рубль, євро перевищив 111 рублів, що викликало занепокоєння Кремля. Російський центробанк терміново підвищив ключову ставку відразу на 350 відсоткових пунктів – до 12% річних, а Путін особисто зібрав нараду для обговорення способів стримати знецінення російської валюти.