У РФ проблеми з ППО: стратегія не передбачає тип безпілотних технологій, - Newsweek

Читать на русском

У РФ проблеми з ППО: стратегія не передбачає тип безпілотних технологій, — Newsweek

У РФ проблеми з ППО: стратегія не передбачає тип безпілотних технологій, — Newsweek

За словами аналітика RAND Маттіаса Екена, нинішня стратегія протиповітряної оборони Росії, яка розрахована до 2030 року, не передбачає тип безпілотних технологій, які застосовує Україна.

Протягом третього року повномасштабної війни протиповітряна оборона України опинилася під мікроскопом. Але доки РФ атакує критично важливу інфраструктуру України, у Москви спостерігаються власні вразливості. Про це пише Newsweek.

На думку експертів, система ППО Росії не підготовлена до загроз далекобійних дронів. Є ешелони протиповітряної оборони: наземні системи, винищувачі та радари, РЕБ. У районі Москви також розгорнуто рідкісну стаціонарну систему протиракетної оборони А-135.

У систем РФ різна дальність і на відстані, і на висоті, зазначила Марина Мирон, науковий співробітник факультету військових досліджень Королівського коледжу Лондона.

Як би там не було, Україна постійно завдає ударів у глибині Росії — нафтопереробним заводам та стратегічним об’єктам, таким як база дальньої авіації в Енгельсі Саратовської області.

У нинішній стратегії протиповітряної оборони Росії, що діє до 2030 року, не передбачено цього типу технологій, сказав у коментарі журналістам Маттіас Екен, аналітик із питань оборони та безпеки європейського відділення RAND.

"Кремль, зважаючи на все, був захоплений зненацька тим, що його територія РФ зазнає ударів безпілотників з території України, включаючи атаки на авіабази, такі як Енгельс. Замість того, щоб розробити послідовну стратегію, російська влада переважно вдається до разових заходів після атак на їхню територію. Проблема Росії виникає не через брак обладнання, а, швидше, через історичну увагу до іншого типу погроз», — зазначив експерт.

Росія використовує низку своїх систем ППО ближче до українського кордону, додав Екен. "Панцир-С1" входить до систем, переміщених для усунення проломів і розміщення на дахах урядових будівель, але про ефективність цих систем поки що судити складно, сказав він.

"Є деякі свідчення того, що нинішні системи ППО малої дальності, особливо "Панцир", важко можуть протистояти невеликим легким безпілотникам", — вважає експерт.

Кадри, на яких відносно недорогі безпілотники завдають ударів по "Панцирю", вказують на те, що проблеми мають технологічний характер і кореняться в тому, як Росія застосовує свою техніку.