Зернове ембарго: Україна пригрозила відповісти Польщі скаргою до СОТ

Читать на русском

Зернове ембарго: Україна пригрозила відповісти Польщі скаргою до СОТ

Зернове ембарго: Україна пригрозила відповісти Польщі скаргою до СОТ

Україна звернеться зі скаргою до Світової організації торгівлі (СОТ), якщо Польща та інші країни-сусіди знову запровадять односторонні заборони на імпорт українського зерна. Це може статися, якщо Єврокомісія не продовжить централізованих торговельних обмежень після 15 вересня.

Про це заявив торговий представник України, заступник міністра економіки Тарас Качка під час дискусії, організованої Центром економічної стратегії (ЦЕС). За словами посадовця, позиція Польщі не лише неприйнятна для України, а й порушує правила міжнародної торгівлі.

"Польща вважає, що немає іншого інструменту, окрім заборони, хоча ми так не вважаємо… Наша відповідь Польщі йтиме до СОТ, тому що ми всьому світу повинні показати, що ми не хочемо толерувати такі обмеження", – сказав Качка.

Він уточнив, що внутрішній польський ринок не є для України принциповим щодо експорту зерна. Але проблема полягає не в цьому, а в самому підході та ставленні до торгових правил.

"Проблема в тому, що Польща вважає за можливе просто обмежити торгівлю чотирма товарами, через ЄК чи самостійно... І якщо це національні обмеження, то це взагалі ні в які ворота не лізе. Де гарантія, що завтра ви не обмежите торгівлю іншими товарами?.. Не для того 70 років вибудовували систему торгівлі, щоб дозволяти такі різкі обмеження", – пояснив торговий представник України.

Качка також уточнив, що Україна також має можливість оскаржити дії Польщі в ЄС, оскільки вони порушуватимуть угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі, повідомляє "Інтерфакс-Україна". Однак, як зазначив торгпред, скарга до СОТ буде більш ефективною.