Журналістам знову дозволять висвітлювати роботу Ради

Picture

Фото: Shutterstock

Представники ЗМІ отримають доступ до кулуарів Верховної Ради України. Повертається практика, подібна до тої, яка була під час пандемії коронавірусу.

Про це повідомив керівник Апарату Верховної Ради В’ячеслав Штучний.

Зазначається, що під час засідання у будівлі Ради зможуть перебувати 20-30 представників ЗМІ. Подібна практика вже застосовувалась у період пандемії COVID-19.

Журналісти вже подали заяви на акредитацію. Ми готові до проведення додаткової акредитації. Після Великодня зберемо журналістів для інструктажу під час перебування у парламенті.

З огляду на те, що парламент – це єдиний у країні законодавчий орган, який працює в умовах воєнного стану, він може вважатись ворогом одним із центрів ухвалення рішень. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Маємо ризики, які щомісяця підтверджуються відповідними листами від спецслужб.

Представниця Управління державної охорони Валентина Савіцька додала, що необхідно буде належним чином верифікувати допущених представників ЗМІ, оскільки раніше акредитацію у Верховній Раді мали понад 4 тисячі журналістів.

Зазначається, що “зелене світло” отримають тільки ті журналісти, які “ставлять до себе високі репутаційні вимоги”.

BAGNET нагадує, що з початком повномасштабного вторгнення, тобто з 24 лютого 2022 року журналісти не мають доступу до роботи у будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки.

Голова Комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявляв, що у суспільстві є великий запит на повернення журналістів до кулуарів Верховної Ради. У Комітеті з питань свободи слова немає переконливої аргументації, чому цього не можна зробити.

Підготував: Сергій Дага